"Pesten is Stom!" Themavoorstelling over 'Superhelden'

"Pesten is Stom!" Themavoorstelling over 'Superhelden'

Educatieve voorstelling met lesbrief voor verwerking achteraf.

Elk jaar weer komen er nieuwe leerlingen op school. Elk jaar worden kinderen ouder. Bij ouder worden hoort ontdekken wat ‘mag’ en wat ‘niet mag’. Bij leren hoort ook uitproberen. En daarmee zal pesten altijd blijven bestaan.

Er zullen altijd leerlingen zijn die hun sociale status uittesten. Of door problemen thuis zich op school negatief opstellen naar anderen. En wat gebeurd er als je iemand niet leuk vindt en je ontdekt sociale media?

Omdat ik op veel scholen kom heb ik een speciale voorstelling gemaakt bij dit thema. Deze is positief van insteek en sluit aan bij de waarde van het individu. De voorstelling is gemaakt in overleg met docenten en er is gekeken naar bestaande methodes.

Je bent Anders
Het begint met ‘anders zijn’. Op eenvoudige wijze snapt iedereen dat dat normaal is. Daarna worden er acts gedaan die laten zien dat ‘anders zijn’ vaak iets is waar JIJ niets aan kunt doen. Omdat je geboren bent met bepaalde eigenschappen, omdat je op een school zit met bepaalde kenmerken, etc.

3 Basisregels

Niemand is hetzelfde, dat vraagt om RESPECT. Als iedereen dat begrijpt, gaan we 3 dingen ontdekken die je kunt doen tegen pesten. Het zijn 3 basisregels die ik visueel maak.
In een voorstelling van 60 minuten kun je niet het hele probleem behandelen. Wel bieden deze 3 regels handvatten om allerlei aspecten van pesten aan te pakken. Word je bijvoorbeeld gepest via sociale media? Vertel het aan een volwassene. In de voorstelling laat ik zien waarom dit slim is en normaal om te doen.

Ik ga niet ‘preken’ en ga uit van het positieve. De hoofdvraag in de voorstelling is “Hoe word ik een superheld!”. Daarmee spreek ik pesters, gepesten én meelopers aan. Iedereen kan er iets tegen doen!

Vanuit die gedachte scandeert men op het eind vanzelf “Grim gram grom, Pesten is Stom!” en vertelt men thuis waar het over ging (daartoe worden ze nadrukkelijk uitgenodigd met de slot-act).


Categorie: Goochelvoorstelling
Leeftijdscategorie: 4 – 15
Prijscategorie: €250 – €650
Duur voorstelling: 50 minuten
Speelvlak: 4 X 2 X 3
Lesmateriaal: Ja
Ja ik schrijf me in voor de nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen over Kindertheater.
  

Goochelaar Jan is vanaf 2006 gespecialiseerd in goochel-theater voor basisscholen en bibliotheken. In 2011, 2013 & 2016 werd hij Nederlands Kampioen Kindergoochelen.